středa 7. března 2018

Úvodní informace

Vítám Vás na ukázce e-portfolia vytvořeného s pomocí redakčního systému Blogger (www.blogger.com).

Digitální portfolio (e-portfolio, webfolio, efolio)
Digitální portfolio je elektronickou alternativou tradičních („papírových“) portfolií.

Vymezení pojmu je mnohoznačné. E-portfolio může označovat jak samotný proces tak výsledný produkt. Hovorově se používá také v souvislosti s platformou, na které je e-portfolio umístěno (software a hardware).


Příklad:
Student pedagogické fakulty docházející na praxi na 1. stupeň ZŠ.
Výuka je v průběhu semestru ukládána do semestrální zprávy studenta, kterou zpracovává jako blog.

Obecné vymezení:

Proces – Studenti pedagogických fakult vytvářejí (e)portfolio, do kterého zaznamenávají průběh výuky, komentáře, nápady, poznámky, hodnocení (apod.). Poznámky o žácích, průběhu výuky, třídě a školních výletech vkládají do (e)složek. Před výukou si tyto složky procházejí a na základě svých poznámek upravují průběh následujících hodin. Na závěr semestru vypracují přehledovou zprávu (report) a jsou za svou činnost hodnoceni (sebereflexe – vlastní shrnutí, hodnocení a reflexe spolužáků a učitele).
Produkt – Sada poznámek, komentářů, fotek, výkresů, zajímavých zdrojů (apod.) poskládaná do kategorií / rubrik (profese, reflexe, prezentace, kombinace). Může jít o webovou stránku, e-mailový účet rozdělný do složek, dokument ve wordu, specializovaný systém. V tomto případě však zastává stěžejní roli produktu obsah či sdělení.

Nástroje pro tvorbu a skladování e-portfolia:

Nemusejí být e-portfolia v pravém slova smyslu. Jedná se o nástroje umožňující tvorbu, kompozici a reprodukci. V praktickém světě bývají hovorově označovány jako e-portfolio (zejména pak specializovaný systém správy e-portfolií. „Jdu pustit e-portfolio“ – je myšlen např. systém Mahara)

Software – Program, pomocí kterého je e-portfolio vytvářeno. Může jít o například o textové editory (Word), nástroje pro tvorbu prezentací (PowerPoint), ale také webové stránky, blogy (Teachers blog) nebo specializovaný software pro tvorbu e-portfolia (Mahara).
Hardware – Fyzické médium (CD, HDD, flashdisk, webový server…).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Webová knihovna eCuni (odkaz)

https://ecuni.publi.cz/